(untitled) (MATEMATIKA, 1999)
Untuk minimumkan suatu fungsi kuasicembung yang selanjar dan boleh beza kaedah kuasi-Newton Armijo menjana suatu jujukan dengan hampiran bagi songsangan Hessian, dan panjang langkah yang memenuhi syarat Armijo. Kita menubuhkan sifat penumpuan kuat untuk kaedah ini di bawah andaian longgar: sama ada sehinggakan atau huj minim dan Katakunci: Kaedah Kuasi-Newton; Fungsi Kuasicembung; Gelintaran Garis Armijo. To minimize a continuously differentiable quasiconvex function Armijo’s quasi-Newton method generates a sequence where is an approximation for inverse Hessian, and stepsize which satisfies the Armijo’s condition. We establish strong convergence properties of this method under mild assumption: either such that or arg min and Keywords: Quasi-Newton Method; Quasiconvex Function; Armijo Line Search