(untitled) (MATEMATIKA, 1999)
Beberapa penganggar kukuh sebagai alternatif kepada Penganggar Kebolehjadian Maksimum (PKM) di dalam Model Linear Teritlak (MLT) apabila wujud titik-titik terpencil akan dibincangkan. Penganggar - penganggar kukuh ini adalah hasil lanjutan penganggar-M dan lanjutan penganggar Median Kuasadua Terkecil (MKT) dalam model linear. Suatu kajian simulasi dengan respons yang bertaburan Gamma telah dijalankan untuk membandingkan kekukuhan penganggar-penganggar tersebut apabila pencemaran berlaku di dalam data. Satu kajian kes juga akan dilihat. Katakunci: Penganggar kebolehjadian maksimum; model linear teritlak; nilai-nilai terpencil; median kuasadua terkecil; model linear, penganggar kukuh Several robust estimators as alternative to Maximum Likelihood Estimator in Generalized Linear Models(GLMs) in the presence of outlying observations is discussed. These robust estimators are generalization of the M-estimator and Least Median of Squares (LMS) in the linear model. A simulation study when the response is from the Gamma distribution will be carried out to compare the robustness of these estimators when the data is contaminated. A real example will be revisited. Keywords: Maximum likelihood estimator; generalized linear model; outliers; least median of squares; linear model; robust estimators.