Kaedah Lelaran Kumpulan Tak Tersirat Dengan Penghampiran Beza Terhingga Peringkat Tinggi Bagi Persamaan Poisson - Sulaiman, Jumat; Abdullah, Abdul Rahman (MATEMATIKA, 1998)
Dalam kertas kerja ini, kita perluaskan kaedah lelaran 2 Titik Kumpulan Tak Tersirat (KTT) kepada 3, 4, 6, 8 dan 12 Titik-KTT dengan menggunakan penghampiran beza terhingga peringkat tinggi bagi menyelesaikan persamaan Poisson satu matra. Kita juga menerangkan pelaksanaan kaedah lelaran KTT dengan separuh sapuan. Keputusan-keputusan yang diperolehi dengan multigrid dibandingkan dengan tanpa multigrid. Katakunci: Persamaan Poisson; Kaedah Kumpulan Tak Tersirat; Kaedah Multigrid. In this paper, we extend the 2-Point Explicit Group Iterative (EGI) method the 3, 4, 6, 8 and 12-Point EGI methods with high-order difference approximation to solve the one dimiensional Poisson equation. We also describe the implementation of the EGI method with multigrid is compared without multigrid. Keywords: Poisson equation; Explicit Group Iterative method; Multigrid method.