Pengitlakan Satu Kaitan Koszul Mendatar Ts Kepada EB - Ahmad, Tahir (MATEMATIKA, 2000)
Dalam makalah ini dipaparkan beberapa keputusan bagi kaitan untuk berkas vektor (E, q, B) yang umum. Keputusan ini terhasil pada mulanya dari pengitlakan terhadap satu kaitan Koszul untuk ( TS^2,π , S^2). Pengitlakan seterusnya melibatkan hasil pengangkutan secara setempat iaitu di antara dua carta serta sejagat iaitu isomorfisma di antara dua berkas vektor dengan dasar manifold yang sama. Keywords: Berkas Vektor; Kaitan; Kelengkungan; Pengangkutan; Manifold. In this paper several results for connection on general vector bundle (E, q, B) are revealed. In the beginning these results are deduced from a Koszul connection for (TS^2,π , S^2). Further deduction produces some results in transportation locally; between two charts, and globally; isomorphism between two vector bundles with the same base manifold. Katakunci: Vector Bundle; Connection; Curvature; Transportation, Manifold. .