Kaedah Alternatif Mengukur Endogami - Razali, Ahmad Mahir (MATEMATIKA, 1993)
Satu kaedah alternatif yang menggunakan statistik kappa diperkenalkan untuk megukur endogami. Kaedah ini didapati mempunyai kelebihan daripada kaedah pengukuran yang lain kerana ia bukan sahaja dapat mengukur endogami secara menyeluruh malahan dapat memberikan nialai rapat piawai bagi statistik endogami tersebut. Selain daripada itu, kaedah ini adalah lebih mudah dan hasilnya didapati tidak jauh berbeza dangan hasil yang diperolehi melalaui kaedah kebolehjadian maksimum. Beberapa set data telah digunakan sebagai ilustrasi. Katakunci: Endogami; statistik kappa; kaedah alternatif An alternative method to measure endogamy via kappa statistics is presented in the paper. This method is found to be better than other measurement methods because it can measure an overall endogamy as well as it can give the standard error of the endogamy statistics. The method is very simple and the results are not much different from the maximum likelihood method. A few data sets are used as illustrations. Keywords: Endogamy; kappa statistics; alternative method