Kaedah Simpleks-Gelintaran Untuk Pengaturcaraan Linear 2-Paras - Mohd, Ismail; Abu Bakar, Mohd Rizam; Wan Abdullah, Wan Jamilah (MATEMATIKA, 1993)
Masalah pengaturcaraan linear 2-paras merupakan suatu masalah yang melibatkan interaksi matlamat antara dua paras yang berlainan bagi mencapai kata sepakat dalam suatu perancangan. Apabila rantau tersaur bagi dua paras yang berlainan tadi ditemui, titk optimum yang boleh diperolehi dari kalangan titik-titik ekstrimumnya dapat ditentukan dengan mjenggunakan kaedah gelintiran sama ada di sepanjang kekangan aktif atau garis fungsi matlamat. Katakunci: Pengaturcaraan linear 2-paras; titik ekstremum; kaedah simpleks-gelintaran