Penggunaan Kaedah Analisis Regresi Teguh untuk Menentukan Kecekapan Relatif (MATEMATIKA, 2002)
Kajian ini membincangkan penggunaan analisis regresi teguh menerusi kaedah kuasa dua trim terkecil (LTS) untuk menilai kecekapan relatif unit-unit sesebuah organisasi dalam keadaan wujudnya data pencilan dan pengaruh faktor luaran yang tidak homogen. Kecekapan unit atau DMU dalam kajian ini adalah kecekapan pakar di hospital yang mengambil kira kos ke atas servis sebagai input dan jumlah pesakit kes berat dan ringan yang keluar dari hospital sebagai output. Hasil kajian menunjukkan penganggaran kecekapan unit menerusi kaedah LTS adalah lebih stabil. Katakunci: Analisis Regresi Teguh; Kaedah Kuasa Dua Trim Terkecil; Pengukuran Kecekapan. This study discusses the use of robust regression analysis using the least trimmed of squares method to evaluate the relative efficiency of decision making units in organizations in the case of the existance of outliers and the effect of nonhomogeneus outside factor. Efficiency unit evaluated in this study is the efficiency of hospital physicians where the service cost is the input and the number of high severity discharges and low severity discharges of patients as the outputs. The results show that the estimation of the unit efficiency using LTS method is more stable. Keywords: Robust Regression Analysis; Least Trimmed of Squares Method; Efficiency Evaluation.