Pemetaan Konformal Daerah Banyak Segi Melalui Persamaan Kamiran Terhadap Inti Bergman dan Inti Szego (MATEMATIKA, 2004)
Satu kaedah berangka diterangkan untuk mengira pemetaan konformal bagi beberapa daerah terkait ringkas yang berbucu kepada daerah cakera unit. Kaedah berangka yang dilakukan di sini adalah berpandukan kepada persamaan kamiran Fredholm jenis kedua terhadap inti Bergman dan inti Szego. Kaedah berangka yang digunakan bagi menyelesaikan persamaan kamiran tersebut ialah kaedah Nystrom dengan petua trapezium. Katakunci Persamaan kamiran; pemetaan Riemann; inti Bergman dan inti Szego. A numerical method is described for computing conformal mapping from a simply connected region with corners onto the unit disk. The numerical method is based on the Fredholm integral equations for Bergman and Szego kernels. The numerical method for solving the integral equations is based on the Nystrom method with trapezoidal rule. Keywords: Integral equations; Riemann mapping; Bergman kernel and Szego kernel.