Penjanaan Bentuk Pasu Menggunakan Persamaan Pembezaan Separa (Generating the Shapes of Jars using Partial Differential Equations) (MATEMATIKA, 2004)
Kertas ini akan mengemukakan cara menghasilkan pasu yang mempunyai keratan rentas berbentuk eliptik di bahagian atas dan keratan rentas berbentuk bulatan di bahagian bawah pasu dengan menggunakan kaedah persamaan pembezaan separa (PPS). Katakunci: Persamaan pembezaan separa; permukaan bentuk bebas; rekabentuk pasu. This paper presents an alternative way to generate the jars that have elliptical cross-sectional area at the top and circle cross-sectional area at the bottom of the jars by using partial differential equations. Keywords: Partial differential equations; free form surface; jar design.