The Newton-Like Properties of the Updating Mechanism of a Model-Reality Differences Algorithm (MATEMATIKA, 2003)
Algoritma Dynamic Integrated Systems Optimization and Parameter Estimation (DISOPE) ialah suatu algoritma untuk menyelesaikan masalah kawalan optimum tak linear dan algoritma ini tergolong ke jenis penurunan gradien. Langkah pengemaskinian DISOPE memainkan peranan penting dalam pemberhentian lelaran algoritma ini dan seterusnya dalam penentuan kadar penumpuannya. Dalam kertas kerja ini, mekanisma tersebut ditunjukkan sebagai mempunyai ciri-ciri mirip kaedah Newton dan peringkat penumpuannya ditentukan. Katakunci: Peta gubahan; Kaedah Newton; Fungsi ralat; Penyelesaian awal; Peringkat penumpuan. The Dynamic Integrated Systems Optimization and Parameter Estimation (DISOPE) algorithm is an algorithm for solving nonlinear optimal control problems and is of the gradient descent type. The updating step of DISOPE plays an important role in terminating the iterations of the algorithm and hence in determining its rate of convergence. In this paper, the mechanism was shown to have Newton-like properties and the order convergence established. Keywords: Composite maps; Newton's method; Error function; Initial solutions; Order of convergence.