Pembinaan Homeomorfisma dari Sfera ke Elipsoid (MATEMATIKA, 2003)
Dalam makalah ini dipaparkan pembinaan homeomorfisma dari sfera berunit satu; $S^2$ ke elipsoid berunit satu pada satah-xy serta berkutub di $z=2$ dan $z=-2$; $E^2$ melalui struktur permukaan Riemann. Pembuktian secara pembinaan dan percanggahan diketengahkan. Katakunci: Permukaan Riemann; homeomorfisma In this paper, we present the construction of homeomorphism from unit sphere; $S^2$ to ellipsoid which is one unit in xy-axis and its poles are at $z=2$ and $z=-2$; $E^2$ through Riemann surface structures. Proving techniques by construction and contradiction are highlighted. Keywords: Riemann surface; homeomorphism