Penyelesaian Gelombang Bergerak Bagi Persamaan Burgers Tak Homogen - Mohamad, Mohd Nor (MATEMATIKA, 1993)
Penyelesaian tepat bagi persamaan Burgers tak homogen diperoleh dengan cara menurunkan persamaan tersebut kepada bentuk bilinear melalui penjelmaan pembolehubah tak bersandar. Penyelesaian yang diperoleh adalah penyelesaian gelombang bergerak dan penyelesaian yang menggambarkan penyatuan dua penyelesaian gelombang bergerak. Katakunci: Persamaan Burgers tak homogen; bentuk bilinear; gelombang bergerak