Kestabilan Komoditi Tunggal Dengan Menggunakan Kaedah Langsung Lyapunov - Yaacob, Yusof; Maan, Normah (MATEMATIKA, 1995)
Model yang diperkenalkan oleh Belair & Mackey [1] mengenai dinamik harga komoditi tunggal dipertimbangkan semula dengan fungsi kernel harga permintaan yang berbeza. Daripada permodelan itu satu persamaan pembeza lengah didapati. Kestabilan harga keseimbangan bagi persamaan yang didapati dianalisis dengan menggunakan kaedah langsung Lyapunov dan dibuktikan bahawa harga keseimbangan adalah stabil setempat seragam. Katakunci: Harga permintaan; harga penawaran; kernel harga permintaan; kernael harga penawaran; harga keseimbangan; stabil setempat seragam; kaedah langsung Lyapunov A model proposed by Belair & Mackey [1] concerning price dynamics of a single commodity market is reconsidered with different demand price kernel. From the model, a delay differential equation is obtained. The stability of the equilibrium price is analyzed using the Lyapunov's direct method and it is shown that the equilibrium price is locally and uniformally stable. Keywords: Demand price; supply price; demand price kernel; supply price kernel; equilibrium price; locally and uniformally stable; Lyapunov's direct method