Reka Bentuk Algoritma Blok Baru Stensil 9-titik dalam Masalah Sempadan - Mohd Ali, Norhashidah (MATEMATIKA, 2002)
Dalam kertas ini dikemukakan kaedah lelaran kumpulan 4 dan 9 titik yang baru diterbitkan daripada stensil 9-titik putaran [4] dengan cara pendekatan yang sama seperti Yousef [7]. Ujikaji berangka yang dijalankan menunjukkan kaedah-kaedah kumpulan baru ini sememangnya lebih cepat menumpu berbanding dengan skema lelaran titiknya, selaras dengan analisis kompleksitinya. Katakunci: Kaedah lelaran kumpulan; persamaan eliptik; stensil 9-titik putaran . In this paper, new 4 and 9 point group iterative methods derived from thr rotated nine-point stencil [4] similar to the approach of Yousef [7] is presented. Numerical experiments carried out confirmed that these new group methods converge faster than its poinywise counterpart which coincides with its complexity analysis Keywords: Group Iterative Method; elliptic equation; rotated 9-point stencil.