Pelaksanaan Skema Kaedah Lelaran Kumpulan Tak Tersirat Terubahsuai Bagi Unsur Terhingga Dalam Masalah Resapan Satu Matra - Sulaiman, Jumat; Abdullah, Abdul Rahman (MATEMATIKA, 2000)
The aim of this paper is to describe formulation of the 2, 3 and 4 Point Modified Explicit Group (MEG) iterative methods scheme with finite element approximation to solve the one dimensional diffusion equation. It had shown tha the MEG iterative methods is faster than the halfsweeps or fullsweeps Explicit Group (EG) iterative methods. Keywords: Diffusion equation; Modified Explicit Group Method; Finite Element Method. Tujuan kertas kerja ini untuk memperihalkan perumusan skema kae- dah lelaran 2, 3 dan 4 Titik Kumpulan Tak Tersirat Terubahsuai (KTTT) dengan menggunakan penghampiran unsur terhingga bagi menyelesaikan persamaan resapan satu matra. Adalah ditunjukkan bahawa kaedah lelaran KTTT adalah lebih cepat jika dibandingkan kaedah lelaran Kumpulan Tak Tersirat (KTT) separuh sapuan atau sapuan penuh. Katakunci: Persamaan Resapan; Kaedah Kumpulan Tak Tersirat Terubahsuai; Kaedah Unsur Terhingga.