Pengitlakan Satu Kaitan Koszul Mendatar Ts Kepada EB - Ahmad, Tahir (MATEMATIKA, 2000)
Dalam makalah ini dipaparkan beberapa keputusan bagi kaitan untuk berkas vektor ($E, q, B$) yang umum. Keputusan ini terhasil pada mulanya dari pengitlakan terhadap satu kaitan Koszul untuk ( $TS^2,π , S^2$). Pengitlakan seterusnya melibatkan hasil pengangkutan secara setempat iaitu di antara dua carta serta sejagat iaitu isomorfisma di antara dua berkas vektor dengan dasar manifold yang sama. Keywords: Berkas Vektor; Kaitan; Kelengkungan; Pengangkutan; Manifold. In this paper several results for connection on general vector bundle ($E, q, B$) are revealed. In the beginning these results are deduced from a Koszul connection for ($TS^2,π , S^2$). Further deduction produces some results in transportation locally; between two charts, and globally; isomorphism between two vector bundles with the same base manifold. Katakunci: Vector Bundle; Connection; Curvature; Transportation, Manifold. .